MENCARI KAUM TIDONG DI SABAH

Assalamuikum…….

Untuk makluman pembaca khususnya masyarakat kaum Tidong di Sabah, Blog Tidongboy tidak lama lagi akan wujudkan ruang masyarakat kaum tidong di Sabah, sedang mencari kaum Tidong yang berada negeri ini, oleh itu saya merayu kepada saudaraku kaum tidung dapat hantarkan e-mail kepada saya : umaryusof@yahoo.com / umaryusof@inform.gov.my
Nama :
Alamat :
Tel :
Kampung Asal :
Alamat tempat bertugas : ( jika berkerja )

36 Respons to “MENCARI KAUM TIDONG DI SABAH”

  1. Merotai Besar Tawau (Kg. Jagung)

  2. idea yg bagus..tapi saya meragui keberkesannya…
    kenapa tidak linkkan terus kepada blog/portal yang lebih santai macam facebook/friendster dan seangkatannya…mungkin lebih mudah kerana semua ada disana…sekadar pandangan….

  3. hai saya lyn dari kg dagat… apa kata anda tinjau kg dagat di hilir segama
    semua penduduknya kaum tidong,tetapi untuk ke sana anda perlu stay di homestay yang sedia ada di kg dagat. kerana perjalanan di sana memerlukan masa yang lama.

  4. hai saya orang tidomg kat sabah. apa kata anda pergi ke kg dagat hilir segama.

  5. Terima Kasih Dagat86….. saya pernah ke kampung anda, dan tinggal di homestay itu… memang seronok keadaannya aman dan tenteram….., tapi saya tidak perasaan pula ramai kaum tidong disana…. satu masa nanti saya akan kesana juga…..

  6. OUN PAGUN TAKA Says:

    Lyn… dari Dagat. cuba tanya orang kamu. Keturunan kami dari mana… Apas Tawau ?? Nunukan ???

  7. Assalamualaikum wr’wb.

    Siago muyu talu de sabah malaysia, Bais-bais kiyo ki ???
    Intimung taka de gitu Grup ulun pagun ampun fesbuk gitu.

    http://www.facebook.com/group.php?v=feed&story_fbid=241812363709&gid=175770748709#/group.php?gid=238981245009&ref=ts

    Suang ulun pagun de deluruh dunia ngentimug de gino…..
    Gino kiyo gulu ka pensulaod ngengayi…..

    Salam intad damo de pagun Tarakan

  8. Kepada Oun Pagun Taka dan suku Tidong di Sabah, Malaysia.

    Sukacita dimaklumkan bahawa kita ini berketurunan dari TIDONG SABAH, MALAYSIA, yang terbahagi kepada beberapa tempat seperti Tidong Labuk, Tidong Sandakan, Tidong Segama, Tidong Apas, Tidong Merotai, Tidong Sebatik,Tidong Kelabakan, Tidong Serudong dan lain-lain lagi. Pensolud ku ngaei-ngaei dalam masa gitu perlu te apandai de keadaan ambaya de sistem pemerintahan negara taka, tier gansaa ga jika dite gitu angakun ngamad keluarga de Nunukan Indonesia, tetapi perlu te berhati-hati sama sampei dite gitu ti nen des intad de Indonesia, jadi ga gine nya kejadian ne maka pihak JPN akan anyurat de dalam surat beranak anak-anak taka berketurunan Indonesia, nepe te guang kejadian sedegine.

  9. keluarga aku terlalu memartabatkan suku tidung…..respect kat diaorg…..sampai 2008 or 09 ke….lupa la….diaorg membawa tarian zapin tidung ke johor…..sempena zapin nusantara…my papa vocalis all about lagu2 tidung….(LARGE FAMILY HJ AHIM)

  10. Salam buat kaum tidong disabah semoga selalu sejahtera dan aman selalu by santo intad selumit Tarakan

  11. hai,saya jib.sy suku kaum tidong di kampung dagat hilir segama.datanglah ke kampung dagat.best….

  12. ronny ulun pagun Says:

    salam buat saudara suku tidong di malaysia, walaupun negara kita berbeda tetapi kita tetap saudara, tidung tarakan
    semoga kelak suku tidung bisa BERSATU

  13. syukur karna suang pe uun tidung temuen ku de internet…dake intad de sandakan …ou de rancangan ni batu 12…bule dtg sdk lawat saudara-mara tidung di sini…

  14. saya gembira dan tak menyangka impian untuk bertemu dgn laman bolg bangsa sendiri menjadi kenyataan. saya amat gembira sekali ,semoga ianya berterusan sampai bila-bila.

  15. ujang budin Says:

    engilong engilong kio gitu bais kon suang pensulod

  16. Asal oun pagun Apas pe Says:

    Salam… hi mar…mar eih mcm marmar lah pula. ken age mu, bais? Ketandu ke dake? buainye aku kati muli de pagun, tua kene kali hihihi. deke ditu pensuled mu antad de KK . Maaf saudara Tidong yang lain ni saya gunakan bahasa Tidong Apas.

  17. Asal oun pagun Apas pe Says:

    Anu pandaian ku ampat oun tidong suang mapung de Merotai, Kalabakan, Sungai Imam, Apas, Indera Sabah, Kolapis, Beluran. Huh duangen dumu kie bagu gesine peye ampat oun tidong suang mapung supaya seneng pesuled2 gium dumu… baisken!

  18. ULUN PAGUN SUANG KAPUNG DE MENTADAK BARU MAYA DE SG.TAMANG SINOPE DE SG.LAHI ANAK ANAK ILE PENI ENDAGU PAGUN DAGU MELAYU KIE

  19. anak pagon sg.apas Says:

    Untuk tatapan anak bagu sg.apas. Sg.gading, balug, apas parit dan blok 31. Al Fatiha untuk semua arwah.

    Keterunan taka bhg.1
    generasi 1. Raja Tua (Lelaki tidung). Punya 2 anak.
    Gen.2. : 2a. Mantaliamas(L) dan 2b. Mantaligumban (L).

    Gen.3: anak kpd Mantaliamas: 3a. Datu Amas (L) dan. 3b. Dolkoman (L).
    anak kpd Mantaligumban: 3c. Raja Tua ke 2 (L) dan 3d.Putal besi(L).

    Gen.4: anak kpd Datu Amas ialah 4a. Datu Munong.
    anak kpd Dolkoman ada 3: 4b. Nankati [p] , 4c. Datu
    Muda Yaming (ketua kampung pertama sg.apas) dan 4d.
    Mandola.

    6 generasi kemudian akan disambung di bahagian selanjutnya.

    Rekod ketua ksmpung Sg. Apas:
    1.Datu Muda Yaming. 2. Datu Muda Entuna. 3.Datu Muda Ghafur. 4.Datu Muda Pandingin. 5. OT.Abd. Rahman (merupakan pakar rtujuk agama islam di Tawau

  20. anak pagon sg.apas Says:

    Untuk pengetahuan anak bagu kg.sg.Apas.

    Ketua kg.sg. Apas.: ikut urutan:

    1.Datu Muda Yaming.2.Datu Muda Entuna. 3.Datu Muda Ghafur.4.Datu Muda Pandingin. 5.OT. Abd. Rahman (guru agama/imam kariah tawau – meninggal awal tahun 60an dalam umur 80an.) 6.OT.Bandung (tahun 60an hingga awal 70an). 7. KK Dulang Galang. 8.KK Ingan Abd. Ghani . 9.KK Jahada Husikn. 10. KK. Selamat Yusof.

    Saya mohon maaf kepada waris atau generasi taka jika ejaan nama dan nama penuh tidak di perolehi.
    Rekod ini hasil temubual saya dgn arwah Bahar Hussin.

  21. anak pagon sg.apas Says:

    Anak bagu pagun taka. Asalamualaikum. Baagat rasano dako anulis salisah genarasi oun pagon sg.apas. Tetapi untuk pegetahuan genarasi taka, pesilaku do blog ujang umar gitu. Di mulai dgn Al Fatiha kepada para arwah terdahulu. Amin.

    Panduan. Gen=generasi, L=lelaki dan P=perempuan.

    Part 1.

    Gen.1: Raja Tua (L). Ada 2 anak. Iaitu;
    Gen.2: Mantaliamas(L) dan Mantaligumban (L).
    Gen.3: Anak kpd Mantaliamas dua2nya lelelaki iaitu Datu Amas dan Dolkoman.
    Anak kpd Mantaligumban dua lelaki, iaitu Raja Tua ke 2 dan Putalbasi.
    Gen.4: dari Mantaliamas:
    Anak kpd Datu Amas ada 1iaitu Datu Munong, manakal,
    Anak kpd Dolkoman diketahui ada 3.
    Iaitu: Nankati (P). Datu Muda Yaming (L) -ketua kampung Apas pertama dan Mandola (kebunnya dekat
    rumah belIau Rajak Atang sekarang.
    Gen.5: dari mantaliamas-Datu Amas-Datu Munong.
    Datu Munong beristerikan Nandinda (isteri pertaama) ada 2 anak perempuan iaitu Maibugis dan
    Maiminah sbgi gen 5.
    Datu Munong beriteri ke2 dgn Nankati mendpt 2 anak: Timpawan dan Hj. Md. Nor-gen.5.

    Sambungan gen.seterusnya akan dikeluarkan di part 2. Sangat menarik. Jika salasilah setakat ini kurang
    tepat .sila komen. Saya usaha dapatkannya da berpuluh tahun. Sama2 kita murnikan.

  22. salam,saya orang semenanjung…sekarang nie sedang mencari kajian tentang perkahwinan suku kaum tidong dan suku kaum timur di negeri sabah…boleh x sape2 yg boleh tolong….huhu

  23. YayanRoslan Says:

    aiyaiya…pening jugak sy baca owh komen2 sini….mama + bapa sy mmg guna bhsa tidung d rumah but then kami x d didik bertutur dlm bhsa tidung…so ada yg paham n lebih kepada x paham. but i proud to be a part of tidungs people..my father is a secretary of “persatuan tidong sabah”

  24. saya nak tanyaa.. ada siapa2 di sini yang tahu no utk menghubungi homestay di kg dagat niii… 013-8691359…. appL3_hijau@hotmail.com

  25. Hello Lyn kembali lagi setelah sekian lama menyepi. Radzman ingin menhubungi homestay dagat. ini Lyn >019-8693597 atau email dagat86@yahoo.com

  26. Assalamualaikum Pensulud ku ulun pagun,,
    Saya ucapkan berbanyak terima kasih kpd En, Umar Yusof, kerena dapat membuat “LAMAN BLOG TIDONGBOY” ini utk mencari keturunan ulun pagun dimana sahaja mereka berada gar dapat memberi sumbangan berupa cadangan dalam Blog ini. terutama kpd genarasi ulun-ulun pagun..

  27. jom kenali masyarakat tidung d kg dagat

  28. call no ini 0198355077….. jika anda hendak ke kg. dagat

  29. saya cucu kepada ketua kg dagat

  30. Salam, Ruud saya baru dengar Kg, Dagat dimana daerah tu.?

  31. Ruud itu sepupu sa.. kg dagat terletak di daerah kinabatangan tetapi perlu menaiki bot utk sampai ke sana..sila berkunjung di kg dagat,,, Dagat86 kembali lagi..lalalalala jika ingin berkunjung di dagat hubungi email ini dagat86@yahoo.com

  32. Datu Asmara bin Datu Yahya Says:

    Assallamuallaikum,
    Daken salah satu oun Tidong Labuk (Beluran). Pegampat giti nebais ampat takan bersembang antara uon Tidong. Kaap takan pandai perkembangan setiap pegampat uon takan kebata atau pun keluarga. Antamu peyeh lain kali. Terima kasih

  33. Datu Asmara bin Datu Yahya Says:

    Assllamuallaikum,
    Antamu peyeh anduli. Daken intad de Kg Liudong Beluran. Nepeh masalah ku berhubung ambaya penggilad takan oun Tidong. Masih mahir dagu Tidung. Tel : 0145550128 / 01114833007

  34. NORMAH DATU YAHYA Says:

    Assalamualaikum whw,
    Daken pun oun Tidong, asalku ni entad de Kg Lidong, Beluran. Banggaku jadi anak oun Tidong. Kamaya de dagu oun tuaku ni, dame giti teyeh nelempong oun Tidong tapi angaie pensuled kuni bangga jadi oun Tidong. Nasihatku ni setiap anak oun Tidong mamo maiwan angaku oun Tidong sebabnye taken sainen keturunan andang meneng ne ujud. Terima kenyataan.

  35. sy berbangsa tidung sy menetap di kg kuala merotai. ..

  36. sahak bin latip Says:

    Keluarga isteri saya asal kampong dagat arwah bukurudin mertua saya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: