Birai/Tudai

pict0007pict0005Atas anugerah tuhan kepada umatnya, kawasan laut yang dulu hanya menjadi sumber tangkapan ikan dan udang sahaja, sejak hampir 10 tahun dulu BIRAI / TUDAI, merupakan nama sinumim kepada penduduk Kampung Apas Tawau, yang kini menjadi sumber pendapatan penduduk kampung berkenaan setiap hujung minggu.

Apa yang berlaku sekarang ini, bukan sahaja penduduk Kampung Apas yang datang untuk mencari BIRAI / TUDAI malah penduduk disekitarnya dan dari bandar Tawau turut mencari anugerah tuhan tersebut, dan apabila hujung minggu tiba dianggarkan hampir seribu orang mencari BIRAI / TUDAI, bagai satu pesta laut berlaku dilaut ( kelihatan dalam sebahagian orang yang mencari BIRAI / TUDAI pada hujung minggu dan kelihatan juga bentuk BIRAI / TUDAI ).

Difahamkan oleh penduduk kampung berkenaan hanya laut kampung apas sahaja yang terdapat BIRAI / TUDAI yang mana laut  sahaja benda tersebut sesuai dan mengikut Jabatan Perikanan Tawau, kawasan laut kampung apas sesuai diternak seperti Kupang, dan terdapat pula yang dinamakan BIRAI / TUDAI oleh penduduk kampung tersebut

Advertisements

4 Respons to “Birai/Tudai”

  1. saya ada pngalaman masa kecil-kecil mencari birai ni..menyusur sungai hingga kelaut sebelum air surut…mencari birai ketika air surut bagaikan pesta di padang pasir…bila lapar cari saja bekal dalam perahu..nasi putih, ikan masin, nescafe o, kopi o…semuanya paling sedap time tu… muka kena letak pupur…takut itam bilang beliau… bila air suda pasang..mula la berdayung menuju ke kuala…hasil penuh dalam perahu…klu suda overload.. terpaksala kami budak2 balik menapak… skrg ada lg ka semua tu??? kdg2 kesusahan itu membuka jalan kerarah kesenangan..kdg2 juga kesenangan menghapuskan semua kenangan……

  2. Assalamualaikum.wr.wb salam kenal untuk semua saya ulun pagun dari Tarakan mengenai Birai/Tudai ini ditempaku namanya KETIMBOB (bahasa tidung Tarakan)yang mana ketimbob ini punya dua jenis, ketimbob yang hidup dipantai berpasir warna dagingnya putih, yang hidup dipantai berlumpur warna dagingnya jingga/oren.Kalau birai bentuknya kecil seperti ini juga ,tapi birai ini tidak bisa menjadi besar seperti ketimbob .kalau tudai lain lagi bentuk pembungkus badanya bergerigi tidak seperi birai.

  3. Asal oun pagun Apas pe Says:

    si adun giti? Aha… iya memang di Apas benda tu di panggil birai dan yang bentuk birai tetapi kecil tu di panggil akai-akai, klu tak silap akai-akai ni banyak terdapat di Indera Sabah. Amacam menang ki dagu ku kati bejangkut.

  4. Dako pun ulun pagun tawau, icebox. time kami kcil2 dulu thun 70’an kami selalu kepantai icebox mencari Birai/Tudai,,klu nak mencari birai/tudai nie..ditempat pasir bercampur lumpur, lain pula dengan sejenis akai-akai tempatnya dipasir atau gusung pasir… adui..memang seronoklah cari benda nie..dimakan pun sedap..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: